Yes!!! Ik sta in de finale van de Dutch Tea Championship 2017! 

Om dit te vieren een leuke actie in de webshop: Voer als code bij je volgende bestelling DTC2017 in en ontvang een speciaal zakje thee cadeau! Deze code is geldig tot en met de finaledag. 

Dutch Tea Championship:

Wanneer: 12 maart 2017

Waar: Amsterdam Coffee Festival, Westergasfabriek


DTC 2017

Waarschijnlijk hebben de meeste van jullie al wel ergens opgevangen dat ik dit jaar weer zou proberen om de finale van de DTC te bereiken. 

Afgelopen maandag (21 november) was het dan eindelijk zo ver. Na flink wat voorbereidingen kon ik gaan testen wat ik in het afgelopen jaar allemaal heb bijgeleerd.
 

De voorbereiding: 

Dit jaar was de selectieprocedure een beetje aangescherpt ten opzichte van vorig jaar. Om je aan te melden moest je een filmpje maken waarin je jezelf voorstelt, en toon je welke thee je zou gaan bereiden. Inclusief een duidelijke omschrijving wat de jury exact kon verwachten. Dit was wel een uitdaging maar uiteindelijk ben ik heel blij met het resultaat. 


Het uitkiezen van de thee:

Wat begon als een grapje tijdens de masterclass Japanse thee met Jerry (van Daalen) werd al vrij snel een echt idee. Hij zei namelijk, waarom doe je eigenlijk niet mee met Matcha, dat is gaaf en dan ben je de enige! Mijn antwoord was; ‘maar ik heb nog nooit Matcha gemaakt!’ Niet veel later, tijdens de masterclass, kreeg ik de kans om dit van de gerenommeerde Japanse theedelegatie te leren.  (Voor degene die denken wat is in hemelsnaam matcha, check even mijn filmpje dan wordt alles duidelijk.) Meteen was ik hooked, bestelde bij Jessica van Kizuna alles om aan de slag te gaan en ik ging thuis oefenen. 

De matcha die ik heb gebruikt in de voorrondes is de Hoshino Yame. De thee is een met de hand geplukte lente thee uit 2015. Gemaakt van de variëteiten Okumidori, Yabukita & Zairai. Wauw, wat een bijzondere thee om te gebruiken tijdens de voorrondes. 4 potjes matcha later (ja in 2,5 week en ja ik weet dat het wat veel is maar alles voor de wedstrijd) was mijn omschrijving compleet, mijn filmpje klaar en kon ik me vol gaan richten op de volgende stap. 

Het blindproeven:

Het 2e onderdeel van de voorrondes was het blindproeven. Hetgeen wat mij vorig jaar niet zo heel goed afging, ik had er welgeteld 1 goed. Om dit jaar een beter resultaat te behalen, heb ik een masterclass gevolgd bij de ITC-Academy.  Het proeven en herkennen van de 20 geselecteerde theeën, stond hierin centraal. Het was al vrij snel duidelijk dit het geen makkelijke opgave zou worden. Net als vorig jaar deed ook mijn thee buddy Mark (Twistea) mee en besloten we ons samen voor te bereiden. Dit was een enorme hulp omdat we elkaar konden helpen met het vinden van herkenningspunten.

Het 3e onderdeel was de theorie. Oefenen hiervoor is moeilijk omdat dit vrij veel omvat. Om me hierop voor te bereiden heb ik zoveel mogelijk gelezen over thee. 

De voorrondes: 

Al in de (zeer) vroege morgen vertrokken Mark en ik met een flinke dosis spanning richting Zeewolde. We waren er helemaal klaar voor. En ons doel voor deze dag? Samen in die finale komen! 

We waren die dag met 6 deelnemers, de dag ervoor waren het er 8. Er werd gestreden om 4 finaleplaatsen.

We begonnen met de theorie. Het was een quiz bestaande uit 20 vragen. Dit ging best oké maar er zaten ook een aantal dingen bij waarvan ik dacht: ‘Hoe kan ik die nou fout hebben!?’ Na buiten de top 5 gestaan te hebben, knokte ik mezelf terug naar een 3e plek, we konden onze score namelijk real time volgen. 

Het 2e onderdeel wat het presenteren van je thee. Oké, dit had ik tot in het detail voorbereid dus als ik de zenuwen onder controle kon houden moest het lukken. Alleen dan sta je daar en dan is het toch ineens wel weer heel spannend. De klok ging aan en de 8 minuten tikte snel voorbij. Na iets meer dan 7 minuten stond de matcha klaar, mocht de klok uit en de jury gaan proeven. Alles wat ik toen nog kon doen was hopen dat ze zich in mijn omschrijving konden vinden en dat ze net zo verliefd zouden worden op de matcha als ik.

Dan nog het 3e en laatste onderdeel van de dag, het blindproeven. Dit was voor mij wel het punt waarvan ik dacht het is nu erop of eronder. Het blindproeven bestond uit 2 rondes van elke 6 theesoorten. Degene die er in de eerste ronde het meeste goed hadden mochten door naar de 2e ronde en konden zo extra punten verdienen. Mark en ik hadden van te voren al bedacht dat we zeker naar de bonusronde door moesten gaan. Alle punten die we dan nog zouden pakken waren mooi meegenomen. De theeën werden klaargezet in de zwarte kommetjes en het proeven kon beginnen. Samen met Hanneke en Mark had ik 4/6 theeën goed. Gillian was de enige die er 5(!) goed had en dus mochten we alle 4 door naar de 2e proefronde.  Hierbij kwam toch wel wat meer spanning kijken en werd het proeven een stuk moeilijker. Gelukkig had ik er 2/6 goed wat me toch weer 12 bonus punten opleverde. 

Hierna was het wachten op de uitslag. Deze werd dezelfde avond om 20.00 bekend gemaakt, dus we moesten nog even geduld hebben. Eindelijk was daar het verlossende filmpje. Mijn naam stond erbij!!!!!!! Samen met Mark, Pieter-Bas Prins en Josefien Muylle in de finale van de Dutch Tea Championship 2017!! 


Wat nu?

Het duurt natuurlijk nog even voordat het 12 maart is, maar tot die tijd ga ik zo veel mogelijk oefenen en zo veel mogelijk thee drinken. Vooruit, ik ga ook proberen van mijn matcha verslaving af te komen. Ik ben echt super blij dat ik in de finale sta en hoe gaaf zou het zijn om uiteindelijk de titel te winnen en daarbij natuurlijk die geweldige theereis!? Ik vind het nu al super spannend als ik er aan denk en op dit moment kan ik er alleen van dromen…

De finale zelf, vind je het leuk om hier wat meer over te lezen neem dan eens een kijkje op de website van de DTC hier vind je eigenlijk alles terug. 

Ben je heel nieuwsgierig geworden naar de matcha? Ga dan even naar de webshop van kizuna maar laat wel nog wat over voor mij please…

Voor degene die het tot hier hebben gelezen, bedankt voor je interesse! 

Liefs,

Charlotte