Oké, ik sta in de finale.

Help!!! Dé FINALE van de Dutch Tea Championship komt eraan. Hoe ga ik me hier uit redden?! Dit waren de laatste tijd mijn gedachten.. Al vrij snel werd me duidelijk dat er maar één manier was om dit te gaan doen en dat was trainen, trainen trainen en thee prioriteit #1 maken.


De voorbereiding

De finale bestond uit 3 onderdelen:

1. De mystery tea’s

De enige manier om dit te trainen was door het daadwerkelijk te doen. Hoe geweldig is het dat ik super lieve (oud-) klasgenootjes heb bij de ITC-Academy die mij daar mee hebben geholpen. Ik kreeg “mystery tea’s” in de les of thuis gestuurd via de post. Als de dag het even toeliet stonden er een paar theeën op het programma. Wat een mooie theesoorten zaten er tussen!! Waar ik in het begin tegenaan liep was de tijd die je kreeg om te oefenen. Een half uur voor 2 theesoorten lijkt veel maar als je er al je theorieën op los laat kom je er al snel achter dat dat niet de manier is. Wat voor mij goed werkte was om de thee eerst met een cupping set te maken om te kijken wat het karakter van de thee is en aan de hand daarvan een plan te maken over hoe ik de thee zo mooi mogelijk kon zetten. Toen ik dit een aantal keer geoefend had begon er al echt schot in te komen en leek het bij bijna alle theesoorten mogelijk om het lekkerste naar boven te halen binnen de tijd.

2. Het blind proeven

Ook dit was een kwestie van trainen. Marian heeft mij hier enorm mee geholpen. Als we les hadden gingen we voor deze begon eerst een paar uur oefenen of ze kwam speciaal naar Zeewolde toe als we niet eens les hadden. Echt super lief! Het oefenen ging uiteindelijk best goed en de laatste paar rondes sloot ik af met 5 van de 5 theeën goed, dit gaf genoeg vertrouwen voor de wedstrijd.

3. Het gerecht

Al voordat het gerecht was bepaald had ik een thee in gedachten. Mijn voorkeurs thee kwam van een kleine plantage in Hawaii en aangezien deze thee op aanvraag geplukt wordt in een hele kleine tuin kan het soms even duren voor hij in huis is. In de hoop dat het een goede combinatie zou zijn had ik half januari al 100 gram besteld.

Toen we dan eindelijk het gerechtje doorgekregen moest ik even aan de beademing. Een emulsie van gefermenteerde knoflook met puree van knolselderij. Chips van gezouten melk. Brioche in beure noisette gebakken en zoetzure groente. Oké… Gefermenteerde knoflook ??? Biest??? Van beide ingrediënten had ik nog nooit gehoord, laat staan dat ik ook maar een idee had hoe ze zouden smaken! Gelukkig stond er een hulptroep klaar. Marc Crijns van Restaurant Crijns in Bladel kwam tot mijn redding. Eén moeilijkheid was de Biest, waar in hemelsnaam haal je dat vandaan? *verse biest is de eerste melk die een koe geeft als ze een kalf heeft gehad. Hmm dus er moest ook nog even toevallig ergens een kalf geboren worden. Ja hoor, waarom ook niet?

De tamtam werd in werking gesteld en binnen de kortste keren had ik 4 boerderijen gevonden die me aan biest wilde helpen. Het probleem was alleen wel dat het kalfje net op de dag vóór dat ik de biest nodig had geboren moest worden! Dit was even spannend maar daar was dan het verlossende appje van Leonie (Qarc). Er was een kalf geboren en 2 liter biest was speciaal voor het gerecht voor de neus van het kalfje weggekaapt. Met verse Biest van Zuivelboerderij van Zuijlichem en verschillende soorten thee op zak ging ik naar Marc om “samen” (lees; vooral Marc) het gerechtje voor te koken. Dit was heerlijk en thank god! Ofja eigenlijk heet de theeboer gewoon Bob, voor het maken van de geweldige thee het was meteen duidelijk bij de eerste hap, een match made in heaven!D-DAY


Na maanden lang hard trainen was het dan 12 maart jl. eindelijk zo ver. De finale van de Dutch Tea Championship, wat was het gaaf en wat heb ik er ontzettend van genoten!!

De dag begon goed met een prachtige zonsopkomst, een extra sterk shot Matcha, een auto vol geladen met heerlijke thee, een warm kommetje havermout en een lekker muziekje op de achtergrond, vertrok ik om half 7 richting Amsterdam. Ongeveer twee uur later begon de finale.

Ronde 1 – Mystery Tea's
We kregen de benodigde informatie en gingen al vrij snel aan de slag met de voorbereidingen op onze Mystery Tea’s. De 2 theeën werden uitgedeeld en we kregen een half uur de tijd om erachter te komen hoe we deze op de mooiste manier konden zetten.

Thee 1 was een zwarte thee uit Yunnan in China die speciaal voor de wedstrijd ingevlogen was. Toen ik deze ging zetten vond ik hem vrij zoet en een beetje saai. Ik heb er voor gekozen om een risico te nemen en de thee niet te zoet te zetten maar om hem wat voller te maken (temperatuur & dosering omhoog). Het leek tijdens het oefenen een goed idee, dit pakte niet helemaal uit zoals ik in gedachten had en de thee werd te astringent (een andere benaming voor een samentrekkend mondgevoel). Jammer dat ik bij het zetten van deze thee dacht 'Go big or Go home' want dat zoete was toch wel echt wat hij had moeten hebben en deze pakte uit als een gevalletje 'Go home'.

De tweede thee was een witte thee uit Darjeeling van Glenburn Tea Estate. Het gekke is dat ik bij deze thee juist weer wat voorzichtig was. Toen ik de thee rook vond ik hem zo mooi bloemig en naar steenvruchten ruiken maar ik vond hem op hoge temperatuur in de smaak vrij astringent worden en dit wilde ik voorkomen. Dus de temperatuur omlaag. Hierdoor werd hij wel wat saaier maar hij was nog steeds heel mooi. Beide theeën waren helaas niet wat ze moesten zijn en de eerste ronde was dan ook zeker niet mijn ronde. Alleen de winnaars van ronde 1 werden bekend gemaakt, eén thee was voor Mark en één thee was voor Pieter-Bas. Ik hield het vertrouwen dat er nog van alles mogelijk was. Er was immers nog niets gespeeld en mijn favoriete rondes moesten nog komen.

Ronde 2 - Triangle-tasting
Wat echt heel belangrijk is als je gaat proeven, is dat je dit niet doet als je net hebt gegeten maar je zorgt vooral ook dat je geen honger hebt. Op tijd eten dus, dit had ik van te voren natuurlijk helemaal gepland. Wat alleen jammer was is dat ik geen enkele seconde meer dacht aan eten toen ik eenmaal bezig was, het resultaat; 15 minuten voordat we gingen proeven bedacht ik me ineens dat ik honger had.. O nee.. wat nu.. Richaarrrrd!! Wat moet ik doen?? Gelukkig had ik wat fruit bij en was de ergste honger snel gestild. Op naar het proeven, de ronde waar ik misschien wel het meeste zin in had. Ik ging echt voor 5 van de 5 theeën goed. Helaas was het iets moeilijker dan bij het oefenen maar nog steeds had ik 3 soorten goed. Een resultaat wat ook niet heel beschamend is.

Dan de laatste ronde, de thee in combinatie met het gerecht. Ik was zo trots op het feit dat ik iedereen mijn eigen geïmporteerde thee uit Hawaii kon laten proeven bij het gerecht! Waarom ik deze thee zo goed vond passen bij het gerecht? Ik zal foto’s toevoegen van mijn menukaartje, daarop staat alle informatie als je het leuk vindt om dit te lezen. Gelukkig viel de thee super goed in de smaak bij de jury en kon ik mijn gemiddelde weer omhoog halen met deze ronde.

Daarna kregen we de mogelijkheid om onze thee te laten proeven aan het publiek, dit was super leuk en door de gezellige gesprekken was het wachten op de uitslag iets waar ik totaal niet mee bezig was. Voordat we het wisten was het dan zo ver.. De uitslag. Helaas geen 1e  plaats, deze was voor de lieve Jozefien. Wat is het je gegund, je deed het echt super! De 2e plaats was voor Pieter-Bas, ook jij echt mega goed gedaan!! Voor mij was er samen met mijn BTF (beste tea friend) Mark aka Twistea een geweldige gedeelde 3e plaats. Ik zou met niemand anders liever deze plek gedeeld hebben, samen trainen om in de finale te komen en dan ook nog eens op dezelfde plaats eindigen. Dat moet je ook maar kunnen (natuurlijk had ik liever gezien dat het een gedeelde 1e plaats was ;-)..) .

Al met al was het echt een super gave ervaring! Wat voor mij erg bijzonder was is dat ik eigenlijk helemaal niet zenuwachtig was en dat ik vanaf het begin af aan genoot van elke minuut. Natuurlijk had ik maandag even een dag nodig om te verwerken dat ik niet had gewonnen. Ik ging er namelijk voor de volle 100% voor. Maar als het dan wat gezakt is ga je beseffen hoeveel je van de ervaring hebt geleerd en dat een 3e plaats toch ook wel heel erg gaaf is. De 3e beste theesommelier van 2017!! Dat kan (naast mij) nog maar één iemand zeggen ;-). Ga ik volgend jaar weer mee strijden om de titel? Die kans is natuurlijk wel erg groot maar het zou ook zomaar kunnen dat ik mezelf een extra jaar geef om wat meer ervaring op te doen.

Dan wil ik via deze weg nog even iedereen bedanken die me de laatste tijd heeft klaargestoomd voor dit avontuur. Zo gaaf dat ik van iedereen zoveel hulp heb gehad! En in het bijzonder Marian (p.s koffie, thee & taart in Groningen): You are the best! Verder ga ik geen namen noemen, het geldt namelijk voor iedereen die mij geholpen heeft.

Volgende stop, YUNNAN CHINA!!