Een stukje geschiedenis

Toen ik in 2007 voor het eerst écht kennis maakte met thee, op mijn toenmalige stageplaats “Hotel Des Indes” in Den Haag werd mijn interesse voor het eerst gewekt. In deze tijd stond het hotel bekend om de heerlijke 4-gangen high tea’s. Ik denk dat dit een van de eerste horecagelegenheden was waar echt nagedacht werd over thee. Ze schonken destijds thee van Thiemes, echte thee, wat later over is gegaan naar Thee Cultuur, echte thee. Heerlijke thee van goede kwaliteit voor de betere horeca.

De high tea’s uitserveren met daarbij een uitleg over de thee vond ik direct super leuk! Na een tijdje mochten we geheel ‘vrijwillig’ (ahum) een theetraining volgen van Karel Thieme (de oprichter van Thiemes, echte thee). Deze telde natuurlijk niet bij de stage tijd en ik keek er dus ook niet naar uit om weer een ‘vrijwillige’ training mee te doen (meestal was het namelijk nogal slaapverwekkend of werd je aangeschoten bij bijvoorbeeld een whisky of cognac training) Dit keer was anders, op de een of andere manier was ik super geïnteresseerd en was ik op slag verliefd. Niet op Karel…maar op thee ;) !! Hij vertelde ons een sterk verhaal over thee dat gezet moest worden met Spa Blauw. Mooi verhaal dacht ik, hij zal wel aandelen hebben bij Spa.. Totdat hij ons liet proeven en liet zien wat er nou gebeurde als thee gezet werd met gewoon kraanwater en wanneer het gezet werd met Spa Blauw. Ineens werd de lucht buiten blauw, ging het zonnetje schijnen, de temperatuur ging omhoog en de vogels gingen fluiten (ook al was het hartje winter en lag er waarschijnlijk nog sneeuw of regende het hard ik was tenslotte niet meer op Aruba waar ik daarvoor 6 maanden had gezeten dus alles was weer mogelijk). Het was duidelijk! Ik wou ook aandelen van Spa!! Thee zet je met Spa Blauw!! Waarom? Op dit moment zeg ik, daarom! Hier kom ik er later met een uitgebreide blog een keer op terug.

Na deze training wilde ik meer weten over thee, helaas was er in deze tijd nog niet echt veel op het gebied van opleidingen en had ik het weer een beetje laten verwateren. Eenmaal klaar met mijn opleiding op de Rooi Pannen vroeg ik aan Mama en Wil (die toevallig net een Engelse B&B begonnen waren) of ze het niet leuk zouden vinden als er ook Engelse high tea’s geserveerd zouden worden. Ze waren natuurlijk meteen super enthousiast en vonden het hartstikke leuk. Iets waar ze nu denk ik geregeld spijt van hebben aangezien ze tegenwoordig ZZC dagen hebben ingevoerd. Ja. Je leest het goed, ZZC dagen. Zaterdag/Zondag Zonder Charlotte. Hmmm tja daar moet je het dan mee doen haha;) Ondertussen zijn we 10 jaar verder sinds mijn stage en verzorg ik al ongeveer 8 jaar met veel passie en plezier volledig huisgemaakte high tea’s met daarbij natuurlijk thee.

De opleiding: 

Vaker en vaker kreeg ik verschillende vragen op me afgevuurd; wat is nou eigenlijk het verschil tussen witte en groene thee, wat is een Oolong thee, wat is Pu Erh? En elke keer dacht ik, ik weet het wel ongeveer maar hoe zat het nou ook al weer precies? Soms gaf ik een antwoord en ging ik twijfelen aan mezelf. Dit vond ik hoogst irritant en ging weer opzoek naar een cursus. Ik zocht op Theoloog. Wat voor opleidingen ik hier allemaal tegen kwam! Je kon me bijna van de grond schrapen (van het lachen).

Definitie Theoloog:
Theoloog, ook wel godgeleerde genoemd, is iemand die theologie als onderwerp van studie heeft. Daarbij denkt men voornamelijk aan de studie van theïstische, in het bijzonder de monotheïstische abrahamitische religies: jodendom, christendom en islam.

Dit was niet wat ik in gedachten had! Hoe zou het dan heten?! Ik zocht verder en dacht terug aan school. Daar leerden we over wijn en leerden we dat het naast Vinoloog (vandaar mijn eerste ingeving Theoloog) mogelijk was om een wijnsommelier te worden. Misschien kon ik eens gaan kijken naar een opleiding tot theesommelier? Na even te googelen was de redding daar! Er bestond zoiets als de ITC-Acadamy. International Tea and Coffee Acadamy, dit klonk beter. Eenmaal op de site aangekomen zag ik dat er gewoon echt een opleiding tot theesommelier bestond en na veel wikken en wegen besloot ik me in te schrijven.

Na 2 lessen wist ik al meer over thee dan ik ooit had durven denken. Helaas was er ook nog meer te leren dan ik ooit had kunnen denken! Phoepoe, wat valt er veel te leren over thee, het leek wel of ik een hele studie ging doen… en dat ik er voor moest gaan leren, dat had niemand me verteld van te voren ;). Denk bijvoorbeeld aan de geschiedenis van thee, de verschillende theelanden en theeculturen, de verschillende soorten, de verschillende productieprocessen, thee en kaas combinaties, thee en chocolade combinaties en ga zo maar door.

Niet alleen hadden we elke maand een toets, ja ik was echt weer even terug op school, we moesten natuurlijk ook nog leren thee en spijs te combineren. Ik nam dit altijd vrij serieus en met mij gelukkig nog een aantal anderen (ook mensen die lichtelijk overdreven en bijvoorbeeld een hele rook BBQ meenamen om daar coquilles gemarineerd in groene thee op te bakken en daarbij thee te serveren die hij, lees; MARK van den Boogaart, aka TwisTea zelf mee had genomen uit China van een van de mooiste theetuinen en die voor ons, de normale mens, niet verkrijgbaar was. Ja probeer daar maar eens tegenop te bakken). Ik probeerde mezelf uit te dagen zodat ik de combinaties later ook nog toe kon passen bij een High Tea (of vooral niet toe zou passen).

Als eindopdracht kregen we een spijs/thee combinatie. Ik dacht, laat ik dan maar een mini-high tea doen dan weet ik meteen of ik er iets van op heb gestoken. Dit viel gelukkig erg in de smaak. Ook schonk ik mijn eigen geïmporteerde thee uit Hawaii waar iedereen super gelukkig van werd (dit was een goede keuze). Wel vraag ik me nu nog steeds af of het nu door mijn kennis en uitmuntende hapjes kwam dat ik aan het einde van de dag mijn diploma kreeg of dat het gewoon die thee uit Hawaii was die me er door had gesleept. ;) ;)

En nu?

De opleiding was klaar en ik merkte dat ik alles goed toe kon passen bij de high tea’s. Ook deed ik nog een poging om de beste theesommelier van Nederland te worden maar daar was het nog echt te vroeg voor, zeker als je kijkt naar de mensen die in de finale stonden, wat een kenners!! Nu al bijna een jaar verder begint eind september mijn 2e jaar van de opleiding en ik kan niet wachten om weer aan de slag te gaan en nog meer te leren over thee.

With Love,
Charlotte